sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Massan jauhatus ja SR- luvun määritys

Massan jauhatus ja SR- luvun määritys


Tämän työn tarkoitus oli jauhattaa massaa Valley-Hollanterilla ja määrittää sen SR-luku (Schopper-Riegler-luku) eri jauhatusaikojen kuluttua.


SR- luku ilmaisee massansuotautumisnopeutta ja massan SR-luku muodostuu sitä suuremmaksi mitä nopeammin suotautuminen hidastuu viiralle kertyvän kuitukakun vaikutuksesta.


Aloitimme työn punnitsemalla 360g kuivaa massaa, jota ensin liuotettiin noin viiteen litraan vettä, seuraavaksi se kaadettiin Hollanteriin ja lisättiin vielä 18 litraa vettä, jolloin kokonaistilavuus oli 23 litraa.


20151109_091812.jpg
Massat Hollanterissa


Seuraavaksi suojalevyt paikalleen ja annettiin massan pyöriä laitteessa ilman vastapainoa 30minuuttia.


Tämän jälkeen jatkoimme jauhatusta vastapainon (5,5kg) ollessa paikallaan, ja otimme massasta 1,25 litran näytteet 5, 15, 30 ja 45 minuutin kuluttua. (konetta ei sammutettu näytteen oton ajaksi).

Jauhatus käynnissä


SR-luvun mittausta



Taulukko SR-luvuista:


Näyte
SR-luku
5 min
70
15 min
75
30 min
82
60 min
93



20151109_100533.jpg
Ensimmäinen näyte SR-luku 70
20151109_105338.jpg
Viimeinen näyte SR-luku 93


SR-luku kasvoi jauhatusajan mukaan.

1 kommentti: