Massan jauhatus ja SR- luvun määritys
Tämän työn tarkoitus oli jauhattaa massaa Valley-Hollanterilla ja määrittää sen SR-luku (Schopper-Riegler-luku) eri jauhatusaikojen kuluttua.
SR- luku ilmaisee massansuotautumisnopeutta ja massan SR-luku muodostuu sitä suuremmaksi mitä nopeammin suotautuminen hidastuu viiralle kertyvän kuitukakun vaikutuksesta.
Aloitimme työn punnitsemalla 360g kuivaa massaa, jota ensin liuotettiin noin viiteen litraan vettä, seuraavaksi se kaadettiin Hollanteriin ja lisättiin vielä 18 litraa vettä, jolloin kokonaistilavuus oli 23 litraa.
Massat Hollanterissa |
Seuraavaksi suojalevyt paikalleen ja annettiin massan pyöriä laitteessa ilman vastapainoa 30minuuttia.
Tämän jälkeen jatkoimme jauhatusta vastapainon (5,5kg) ollessa paikallaan, ja otimme massasta 1,25 litran näytteet 5, 15, 30 ja 45 minuutin kuluttua. (konetta ei sammutettu näytteen oton ajaksi).
![]() |
Jauhatus käynnissä |
![]() |
SR-luvun mittausta |
Taulukko SR-luvuista:
Näyte
|
SR-luku
|
5 min
|
70
|
15 min
|
75
|
30 min
|
82
|
60 min
|
93
|
Ensimmäinen näyte SR-luku 70 |
Viimeinen näyte SR-luku 93 |
SR-luku kasvoi jauhatusajan mukaan.
reps kops ;);;););
VastaaPoista