maanantai 30. marraskuuta 2015

Marko Pikkumäki ja Jyri Niemelä,  PTPH15


Massan sakeuden määritys

Tämän työn tarkoituksena oli määrittää massan sakeus.

Työssä tarvittavat välineet:
-massaa  (50g ja tämä ei ollut täysin kuivaa
-vettä
-ämpäri + kannu
-dekkoja
-lämpökaappi
-vaaka
-suodatinpaperi  ( 0,795g)
-buchner suppilo
-imuletku- ja pullo

Työn suoritus:
Ensimmäiseksi punnitsimme massaa 50g kannuun ja lisäsimme siihen vettä kunnes paino oli noin 500grammaa.

20151130_090542.jpg   20151130_090908.jpg




Tämän jälkeen kaadoimme 10%:n massan ämpäriin ja lisäsimme siihen vielä 4,5 litraa vettä.
Sekoitimme massan hyvin ja otimme siitä viisi 200ml:n näytettä, koko ajan sekoittaen.

20151130_093948.jpg20151130_091535.jpg        



Kaadoimme tämän jälkeen näytteet kannuun ja punnitsimme sen, vaaka näytti 991,9 g.
Seuraavaksi suodatimme näytteen imulla Buchner-suppilon avulla.

20151130_094145.jpg      20151130_095653.jpg

Suodatuksen jälkeen massa siirrettiin kuivumaan kuivauskaappiin, kuivattamisen jälkeen lasketaan sakeuden arvo kaavalla:


 Cs = (K-D)/C*(B1/B2))*100%
Jossa K on kakun paino, D = Suodatinpaperin paino, C = Vesi + massan paino, B1 = perusnäytteen paino, B2 = laimennettu näyte.

Cs = ( xxx g - 0,795 g) / 991,9 g * (500/5000)) * 100% =  xxx%

Eli sakeus on xxxx%

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti